vineri, 28 iunie 2013

Cascada Lolaia

Am ajuns la cabana seara, mai mult tarandu-ne. Asta doar o parte din noi , pentru ca "aripa tanara" ar mai fi tras o fuga pana pe varful Retezat. Traseul facut in acea zi prin muntii Retezat a fost lung, dar de o frumusete rara, chiar daca vremea a vrut sa ne mai ascunda in ceata o parte din frumuseti si sa ne alunge cu tunete. Pentru ca ne grabeam la inceputul traseului, trecusem pe langa cascada Lolaia repede, cu gand ca o vom vedea la intoarcere, insa la intoarcere nu mai era nici prea multa lumina, dar nici energie nu mai aveam, asa ca am lasat-o pe a doua zi. Pana la urma, drumul pana la cascada nu este lung. De langa Nucsoara, unde am fost cazati intr-o cabana a Soarelui, am fi mers cu masina pe un drum forestier pana la Carnic si de acolo pe jos inca aproximativ 15 minute pana la cascada. Singura problema in acest plan era daca a doua zi dimineata ma voi mai putea misca.

A doua zi m-am trezit bine, au scartait un pic niste ligamente, niste muschi au fost mai suparati de efortul depus cu o zi inainte, insa am reusit sa ne deplasam. Ajungem la parcarea de la Carnic unde masinile lasate acolo, asteptau linistite proprietarii care inca nu se dadusera plecati din sanul muntilor. Mai apareau din cand in cand, in grupuri mai mari sau mai mici, obositi, cu rucsaci de munte imensi, dar cu un zambet larg, de o seninatate aparte. 

Incepem mini traseul spre cascada pe drumul forestier. La prima curba vedem ca semnul cu dunga albastra pe care trebuia sa il urmarim, paraseste drumul si patrunde in padurice, asa ca ne ducem si noi pe la umbra copacilor. Aici drumul este pieptis prin padurice, dar dupa 3 minute ajunge din nou la drum... era doar o scurtatura. Mergem agale inca un pic si ajungem unde drumul spre casacada se desparte de cel spre cabana Pietrele. Pana la cascada mai sunt 5 minute, ne vesteste un semn din intersectie.

Cascada Lolaia se afla la altitudinea de 1050 m si este formata pe raul Lolaia, dupa cum spun cele mai multe site-uri pe net, insa pe descrierea de la fata locului este mentionat paraul Nucsoara. Acest parau impleteste in apele sale 4 alte parauri: Pietrele, Galesul, Valea Rea si Stanisoara. Ne intalnisem cu o zi inainte cu doua din ele; am fost chiar pana la obarsia lor. Paraul Galesul porneste din lacul cu acelasi nume, lac ce se afla pe ruta de intoarcere de pe traseu si paraul Pietrele care ne-a insotit in prima parte a traseului de ieri, pe valea cu acelasi nume, pana la lacul omonim, ce se intindea linistit si pazit de munti semeti intr-o larga galeata glaciara.

Spre cascada coboram o serie de scari. Vuietul apei devine din ce in ce mai puternic, culminand cu aparitia in fata ochilor a cascadei. Este amenajat la capatul scarilor un loc de belvedere, cu o masuta pentru asezat aparatul foto necesar imortalizarii cascadei si atmosferei de acolo. Ne bucuram ca nu este aglomerat si ne impanzim care incotro, pe langa acest loc amenajat, in speranta unui unghi asupra cascadei cat mai frumos si special. Apa cristalina cobora in viteza, aproximativ 7 m, inspumata si se aduna intr-o mica piscina cu apa limpede. De jur imprejur sunt copaci. In aval este un podet pe care ne propunem sa mergem si noi. Aceasta cascada trebuie neaparat vazuta din toate unghiurile. Asa ca dupa ce nu scapa nici un firicel de cascada nepozat, pornim spre aceasta punte.Sus pe podet, suntem in partea superioara a cascadei si ea nu se mai vede, doar se aude. Pe partea cealalta a podetului se vede firul apei cum trece jucaus prin stanci de diverse dimensiuni. Aici avem posibilitatea de a cobori langa rau, pentru a vedea cat de rece este apa: era rece, dar placuta.

Am mai facut un mic ocol si pe partea dreapta a paraului, pentru a vedea cascada si din aceasta parte, dupa care ne-am intors agale spre masini cu plan de intors acasa in Bucuresti.

Muntii Retezat ascund multe frumuseti, mai greu accesibile datorita distantelor mari de parcurs pana la ele, insa cascada Lolaia este destul de accesibila. Din E79, de la Ohaba de sub Piatra se merge cam 15 - 20 minute cu masina pana la Carnic sau aproximativ o ora jumatate pe jos, dar merita vizitat. Iar in toata zona sunt multe alte locuri de vizitat, pe care le vom descoperi impreuna, pentru ca este frumos sa fii turist in Romania.


View Larger Map

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu