duminică, 21 aprilie 2013

Palatul Mogosoaia

Aproape de Bucuresti, in localitatea Mogosoaia este o oaza de liniste si frumusete: Palatul Mogosoaia. Multa vreme nu am fost sa il vizitam, dar intr-o zi ne-am hotarat sa mergem. Auzisem numai lucruri bune despre el. Prima data l-am vizitat intr-o toamna tarzie, iar zilele trecute ne-am bucurat de el ultima oara.

Pornim spre satul Mogosoaia, care este la aproximativ 15 km de centrul Bucuresti-ului, pe DN1A, alternativa a drumului spre Ploiesti. Ratam semnul care ne indica drumul spre palat, dar ne intoarcem. Intram pe o straduta care duce direct la Domeniu Mogosoaia. Dupa poarta de intrare pe domeniu, mergem pe o aleea lunga spre turnul portii de intrare in curtea paltului. Pana la turn, pe partea stanga, ne intampina biserica cu hramul Sf. Gheorghe. Este o biserica veche, mai veche decat palatul, construita in 1688 de catre Constantin Brancoveanu. Ma incanta intrarea in biserica, ce se face printr-un pridvor cu opt coloane rotunde. Picturile sunt din 1705, asa cum se spune ca e trecut pe inscriptia greceasca din sfantul altar.

Patrundem in curtea palatului. In fata se ridica palatul din caramida rosie, construit in stil brancovenesc. In partea dreapta este o alta cladire mare ca amprenta pe sol, avand pe acoperis un turn mare pazit de 4 turnulete mai mici. Aceasta este fosta bucatarie a palatului, in prezent muzeu. In partea stanga se gaseste o cladire cu etaj, in acelasi stil brancovenesc. Atat parterul cat si primul etaj au pe margine o mica terasa/balcon strajuite de coloane. Aici era casa de oaspeti. Acum, aici, este amenajat un restaurant cu terasa. Am visat multa vreme sa revenim aici, intr-o zi frumoasa de primavara sau vara, pentru a savura o cafea pe terasa. Ieri a venit si acea zi... am savurat linistiti cafeaua, inconjurati fiind de cantecul pasarilor, cu vantul adiindu-ne prin plete si admirand palatul, gradina, pajistea si paduricea de langa.

Palatul este o constructie aparte, plina de farmec. Sta cuminte pe malul lacului Mogosoaia, despartit fiind de acesta de o gradina in stil venetian. Stilul brancovenesc de arhitectura in care este construit palatul este o armonioasa imbinare de stiluri orientale, renascentiste si baroce. Specific acestui stil este balconul cu scara exterioara de la primul nivel al palatului, care pe vremuri ducea la apartamentele familiei, si loggia, de inspiratie venetiana, ce se gaseste tot la primul nivel, pe partea dinspre lac a caldirii. In interior nu mai exista mobila originala, ea a disparut pe perioada comunista. La parter, odinioara erau amenajate camerele slujitorilor.

Trecem de palat pe partea stanga si ajungem intr-o padurice strabatuta de alei si marginita de o pasune intinsa, care invita la odihna si ofera serenitate. Dupa o scurta plimbare prin padurice, ajungem la o capela, pe care anii s-au asezat frumos, imbatranind pietrele, lasandu-le mai innegrite, insa fara sa le distruga. Citim povestea scrisa pe piatra din partea stanga si de pe pietrele funerere de deasupra. Aceasta este capela fam. Bibescu, ultima familie proprietara a palatului, capela construita in 1880.

Domeniul Mogosoaia mai are serele familiei Bibescu si ghetaria, unde se pastra pe timpul verii, acoperita cu stuf, gheata adusa din lac.

Palatul a fost construit in perioada 1698 - 1702 de catre Constantin Brancoveanu, in vremea in care era Domn al Tarii Romanesti. Odata cu decapitarea sa si a fiilor sai din 1714, la Istanbul, averea sa a fost preluata de Imperiul Otoman. Astfel, palatul in mainile turcilor, a fost transformat in han. A fost rascumparat ulterior de Stefan Cantacuzino, nepotul domnitorului Brancoveanu. Timpul a decis ca palatul sa fie devastat in mai multe randuri: in timpul razboiul ruso-turc, in timpul revolutiei de la 1821, in timpul primul razboi mondial. A intrat in posesia familiei Bibescu in 1830, familie care l-a si renovat in mai multe randuri. Martha Bibescu, figura cunoscuta si iubita de contemporanii sai, scriitoare sub numele Lucile Decaux, a indragit mult palatul si a reusit sa il faca locul preferat al policienilor si artistilor vremii, palatul cunoscand, pe vremea ei, o perioada de stralucire. In 1945, domeniul a fost nationalizat de catre guvernul comunist, urmand ca in 1949 acestia sa nationalizeze si palatul. Pana in 1957, cand a devenit sediul Muzeului National de Arta, cladirea a fost vandalizata. Ultima renovare a inceput in 1977, iar in prezent, in Palatul de la Mogosoaia se poate vizita Muzeul de Arta Brancoveneasca.

In prezent, Domeniul Mogosoaia este o minunata atractie turistica, dar si un important centru cultural, fiind gazda a nenumarate evenimente muzicale, teatrale, de dans, etc. Chiar din aceasta saptamana, pentru 5 week-end-uri (20 aprilie - 26 mai 2013)  palatul "se va transforma intr-un templu al muzicii de cea mai buna calitate" (http://palatebrancovenesti.ro/2013/04/19/mogosoaia-clasicfest-editia-a-ii-a/ ).

Este o legenda legata de numele palatului si localitatii omonime. Se spune ca numele Mogosoaia vine de la numele vaduvei boierului care detinea acele tinuturi, boierul Mogos.

Vizita la Palatul Mogosoaia este mereu o placere!

View Larger Map

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu